Wij zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 en op zaterdag van 10:00 tot 16:00. U kunt met of zonder afspraak bij ons langskomen.
Bel: 0356911092 | Mail: info@theovanepen.nl | WhatsApp: 0639666309
Eén van de meest onderhoudsvriendelijke vloeren is wat ons betreft een verouderde houten vloer. Deze vloeren zijn in de fabriek behandeld in meerdere fases waardoor ze het uiterlijk krijgen van een doorleefde houten vloer, compleet met “deukjes en krasjes”. Op deze vloeren maakt een extra beschadiging vaak niet uit. Ook hebben ze een behandeling met (doorgaans) olie in de fabriek gekregen. Hierdoor ontstaat een goede basis. Deze basis moet echter wel gevoed worden. Dat doet u door minimaal eens per jaar (afhankelijk van het gebruik) de vloer in de onderhoudsolie te zetten. Het onderhoudsvriendelijke zit ook in het doorleefde karakter en de charme hiervan.
Daarnaast zijn de hedendaagse lakken in sommigen gevallen vrij onderhoudsvriendelijk. Gebruiksschade ontstaat vrijwel altijd.
Hout is een natuurproduct en reageert op wisselingen in relatieve luchtvochtigheid. Ook zonder vloerverwarming.
Alle details over vloerverwarming en de effecten ervan op een houten vloer kunt u terugvinden op onderstaande links:
https://lieverdink.nl/brochures-downloads/
https://lieverdink.nl/wp-content/uploads/2019/10/A4_opstookprotocol_LR.pdf
Iedere houten vloer heeft onderhoud nodig. Afhankelijk van de gezinssamenstelling en de ruimtes waar de vloer ligt.
Nagenoeg voor ieder type afwerking zijn onderhoudsmiddelen.
Een gelakte vloer mag lichtvochtig afgenomen worden en kan u afhankelijk van het gebruik met polish behandelen. Een nadeel van een dergelijke behandeling is dat de hele vloer gedaan ‘moet’ worden om het ontstaan van glansverschil te voorkomen. Minimaal eens per jaar behandelen is raadzaam
Een geoliede houten vloer mag ook lichtvochtig afgenomen worden. Deze vloeren moeten gevoed en beschermd worden. Een voordeel hiervan is dat het plaatselijk kan. Dat levert (zeker in het begin) nauwelijks verschil op in uiterlijk. Je kunt er dan voor kiezen om op kwetsbare plekken de onderhoudsolie wat vaker te gebruiken en eens per jaar de gehele vloer te doen.
Hoe consequenter je onderhoud toepast, hoe mooier de vloer blijft en hoe langer een eventuele schuurbeurt (grote onderhoudsbeurt door een vakman) uitgesteld kan worden.
De prijs van een houten vloer wordt bepaald door verschillende factoren. De ondervloer, de manier van leggen, detaillering en de afwerking van de vloer bepalen de prijs. Deze details kunnen alleen in een gesprek met u worden doorgenomen. Maak vrijblijvend een afspraak in onze showroom om goed geïnformeerd te worden.
Het leggen van een houten vloer op een verdieping is altijd mogelijk. Het ‘hoe’ is afhankelijk van het bouwjaar van het complex, het type bouwvloer, etc. Vaak heeft een VVE (Vereniging van Eigenaren) regels opgesteld met betrekking tot het geluidsniveau. 10Db (decibel) is een vaak gehanteerde reducering.
Er zijn ondervloeren die voldoen aan een 10Db-geluidsreductie. Als u aan kunt tonen dat u de vloer ‘zwevend’ heeft laten leggen op een dergelijke ondervloer, komt u niet in de problemen. De houten vloer wordt uitsluitend zwevend gelegd en deze mag de wanden en deurkozijnen ‘niet’ raken. Dit betreft oudere complexen met zowel houten als betonnen bouwvloeren, met een vast karakter.
In nieuwe bouwcomplexen wordt tegenwoordig vaak een zwevende dekvloer aangebracht. Dan heeft de bouwer al rekening gehouden met geluidsreductie en zijn er voor u nagenoeg geen beperkingen. Als dat het geval is, dient een houten vloer vol-verlijmd gelegd te worden.
Dat is afhankelijk van het type vloer.
Houten vloeren die bij u in huis behandeld worden met lak en/of olie moeten altijd eerst drogen. Direct belopen is dan niet mogelijk.
Als u een samengestelde/lamelparket-vloer heeft laten leggen die fabrieksmatig gelakt/geolied is, kunt u er vaak wel direct op. Tenzij het geheel is na-geolied met een onderhoudsproduct. Bij twijfel, vraag het na.
Het gebeurt zelden dat een hele vloer vervangen moet worden als er één plank beschadigd is.
Bij een traditionele, geschuurde parketvloer kunnen afzonderlijke plankjes vervangen worden, maar de gehele vloer moet dan geschuurd worden om kleurverschil te voorkomen.
Bij een verouderde vloer is schuren vaak niet aan de orde. Kleurverschil kan wel ontstaan, maar wordt na verloop van tijd soms minder.
Bij een samengestelde vloer (bijv. lamelparket) kan het een hele klus zijn omdat die met mes-en-groef in elkaar zit en regelmatig verlijmd is op de ondervloer. Vaak is er wel een optie. Voor zwevende vloeren is deze mogelijkheid er soms ook maar technisch minder ideaal door de verlijmde mes-en-groef-verbinding.
In alle gevallen kunt u een afspraak maken om het een expert te laten beoordelen of plaatselijk vervangen mogelijk is. Voor verzekeringswerk kunnen wij een schade-offerte opstellen die gebruikt kan worden om de werkzaamheden te claimen.
Wij leggen wekelijks houten vloeren in keukens. In sommige huizen is dat, vanwege de indeling, ook de enige logische, esthetische keus. Toch zijn er wel zaken om rekening mee te houden.
In een keuken wordt de vloer op een geheel andere wijze gebruikt dan in een huiskamer. Voor het aanrecht schuifelt men meestal. Je zet geen stappen maar verschuift de voeten van de ene plek naar de andere. Daar komt nog bij dat er regelmatig dingen op de grond vallen waar je per ongelijk op/in gaat staan. Bijvoorbeeld olie of water. U kunt zich voorstellen dat de plek voor een aanrecht daarom meer onderhoud nodig heeft. Als de vloer geolied is, is het raadzaam om minimaal eens per kwartaal voor het aanrecht onderhoudsmiddel aan te brengen. Hiermee voorkomt u zo goed als mogelijk dat er vlekken ontstaan. Helaas is het niet helemaal te voorkomen.
Theo van Epen heeft alleen merken vloerolie die verkocht worden in de vakhandel. Deze hebben tegenwoordig vaak een removerspray voor verschillende type vlekken. Deze werken doorgaans goed, maar afhankelijk van het middel waardoor de vlek is ontstaan, niet altijd in één keer. Gebruik nooit een schuursponsje of bijtend middel. Wij raden u aan altijd advies te vragen. Zorg dan dat u weet met welk middel de vloer behandeld is en waardoor de vlek is ontstaan.