Blogs 2023-01-04T13:26:16+01:00

We zijn ook weer zonder afspraak open!

Wij zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 en op zaterdag van 10:00 tot 16:00. U kunt met of zonder afspraak bij ons langskomen.

Bel: 0356911092  |  Mail:  info@theovanepen.nl  |  WhatsApp: 0639666309

Theo van Epen is een echte Hofleverancier

In 2021 hopen we met ons bedrijf de respectabele leeftijd van 145 jaar te bereiken! Iets waar de familie van Epen (dat zijn wij niet…) met recht ook trots op mag zijn, net als wij. Het bedrijf is sinds 1989 deels en 1994 geheel in handen van onze familie, de familie Hasert.

Ooit hebben we ons verdiept in de geschiedenis van ons bedrijf. Een geschiedenis die er alleen al vanwege onze “leeftijd” mag zijn. Maar zeker ook door de ontwikkelingen die het bedrijf heeft doorgemaakt sinds het ontstaan in 1876, destijds genaamd Th.R. van Epen & Co Houthandel, zagerij en schaverij op het Bickerseiland te Amsterdam.

Van het eerste gebouw in Amsterdam bestaat alleen een tekening van de “loon-zagerij”. In een reclameboekje uit 1914 zien we een prachtige verzameling foto’s van het hele bedrijf. We zijn in het gelukkige bezit van een origineel. Bijzonder om te zien hoe het in de loop van de jaren, na de oprichting, tot een bloeiend bedrijf was uitgegroeid. Kort na de verschijning van het boekje in januari 1914 brak de eerste wereldoorlog uit, gevolgd door een flink aantal jaren later de tweede. Het bedrijf heeft in deze tijd, mede door de economische omstandigheden die door de oorlogen waren ontstaan, een flinke verandering doorgemaakt.

Van hout naar parket

Uit de tweede wereldoorlog hebben we een advertentie waarin een Mozaïek parketvloer wordt aangeboden voor Hfl. 4,50 per meter2. In die tijd was er van alle bedrijfspanden op Bickerseiland niet veel meer over. Inmiddels had het bedrijf zich gespecialiseerd in parketvloeren en was het overgegaan van vader op zoon en later op kleinzoon, allen Theo van Epen. In de jaren ’50 werd het bedrijf eerst gevestigd op het Rokin met een fabriek op de Duivendrechtsekade, beide in Amsterdam.  Daarna was, eind jaren ’50, de verhuizing naar Naarden en waren we gevestigd aan de Graaf Willem de Oudelaan. Vanuit een jaren ‘30 huis werden de vloeren verkocht. Een deel van de kamer en suite werd gebruikt als showroom en kantoor.

Een echte Hofleverancier

Kort na de verhuizing naar Naarden kocht de toenmalige kroonprinses Beatrix kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. Of de prinses zelf in Naarden is geweest of het door andere heeft laten regelen is ons helaas niet bekend maar vast staat dat ons bedrijf op Drakensteyn aan de parketvloeren heeft gewerkt. In de 60’er jaren is er een boekje gemaakt over de geschiedenis, de renovatie en de nieuwe bewoners van Drakensteyn. Er staan vele foto’s in en de namen van de bedrijven die aan de renovatie hebben gewerkt staan achterin vermeld. Daar staat Parket: Theo van Epen te Naarden.

Over 6 jaar hopen we officieel het predicaat tot Hofleverancier van onze Koning te mogen ontvangen. Dan zijn we niet alleen hofleverancier vanwege onze hoge leeftijd maar ook waren we al een echte leverancier van het hof.

Hieronder een aantal afbeeldingen van onze geschiedenis.

Lente en toch een houten vloer die “werkt”…

Update: Bericht van zaterdag 11 april 2020, droogste lucht sinds het begin van de metingen in 1901. Slechts 13% luchtvochtigheid! Klik hier voor het volledige bericht hierover! 

Het is inmiddels eind maart. De lente is begonnen. Doorgaans is dit de periode dat de werking van de houten vloer minder wordt. De luchtvochtigheid begint langzaam toe te nemen, waardoor de effecten van de winter steeds minder worden. Alle houten voorwerpen kunnen weer opgelucht ademhalen. Ondertussen genieten de mensen van het voorjaarszonnetje.

Zo niet in 2020. Terwijl we dit schrijven weet iedereen inmiddels dat we dit voorjaar weinig van de zon zullen genieten. Binnenblijven luidt het advies. De Corona-pandemie leidt tot een onzekere en vreemde periode.

Werkende vloer

De natuur is onvoorspelbaar

De zon schijnt inmiddels overvloedig, maar het voelt allerminst aan als voorjaar. Sinds lange tijd sturen we aan het begin van de winter onze klanten een “winter-nieuwsbrief”. Jaarlijks blijkt dat dit voor velen weer een kleine wake-up call is om te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis de aandacht heeft. Dat is ook hard nodig! Wanneer de luchtvochtigheid buiten afneemt en de verwarming een graadje hoger gaat, daalt de luchtvochtigheid ook in huis snel. Dit zorgt ervoor dat er kleine naden en haarscheuren in de houten vloer kunnen ontstaan. Normaliter, als het voorjaar intreedt, verdwijnen die om de volgende winter weer opnieuw te ontstaan. Dit is een logisch proces dat hoort bij de natuur en is vergelijkbaar met onze huid. We maken hier geen geheim van in onze communicatie. Voor de meesten, tot onze vreugde, een geaccepteerd gegeven.

Vorst als je het niet meer verwacht

We hebben de afgelopen winter nauwelijks vorst gehad. Maar ineens is er ruim een week lang sprake van nachtvorst en overdag is het, ondanks de zon, fris. Ongewoon in deze periode, maar ook onze vloeren en samples verraden de lage luchtvochtigheid. Onze showroom verandert langzaam in een callcenter. De (lichte) kier-paniek slaat toe, met als belangrijkste vraag: “kunt u snel langskomen?”. Dat zouden we, na het plaatsen van een extra vacature, kunnen doen. Echter, daar helpen we u en uw niet vloer niet mee. De enige, bemoedigende boodschap die we kunnen geven is: met warmer weer lost het ‘probleem’ zich vanzelf op. De luchtvochtigheid zal stijgen en uw vloer herstelt zich langzaam.
In de tussentijd kunt u zelf de luchtvochtigheid in huis verhogen. Een luchtbevochtiger/verdamper of zelfs een paar emmers water in de buurt van radiatoren, kunnen helpen. Het probleem lost niet volledig op, maar alle kleine beetjes extra luchtvocht helpen!

Vertrouw op de natuur

Hoewel de nachtvorst nog steeds gaande is, lijkt het echte voorjaar in aantocht. Nog even geduld en de houten vloer herstelt zich, samen met alle andere natuurproducten. Vertrouw daarop en geniet vooral van uw vloer!

Theo van Epen Houten vloeren – Maart 2020