Blogs 2024-08-29T15:27:38+02:00

Wij zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 en op zaterdag van 10:00 tot 16:00. U kunt met of zonder afspraak bij ons langskomen.

Bel: 0356911092  |  Mail:  info@theovanepen.nl  |  WhatsApp: 0639666309

Theo van Epen is een echte Hofleverancier

In 2024 hebben we met het bedrijf de respectabele leeftijd van 148 jaar bereikt! Iets waar de familie van Epen met recht ook trots op mag zijn. Het bedrijf is sinds 1989 deels en 1994 geheel in handen van de familie Hasert en sinds 2023 is Theo van Epen onderdeel van Houtkubus.

Ooit hebben we ons verdiept in de geschiedenis van ons bedrijf. Een geschiedenis die er alleen al vanwege onze “leeftijd” mag zijn. Maar zeker ook door de ontwikkelingen die het bedrijf heeft doorgemaakt sinds het ontstaan in 1876, destijds genaamd Th.R. van Epen & Co Houthandel, zagerij en schaverij op het Bickerseiland te Amsterdam.

Van het eerste gebouw in Amsterdam bestaat alleen een tekening van de “loon-zagerij”. In een reclameboekje uit 1914 zien we een prachtige verzameling foto’s van het hele bedrijf. We zijn in het gelukkige bezit van een origineel. Bijzonder om te zien hoe het in de loop van de jaren, na de oprichting, tot een bloeiend bedrijf was uitgegroeid. Kort na de verschijning van het boekje in januari 1914 brak de eerste wereldoorlog uit, gevolgd door een flink aantal jaren later de tweede. Het bedrijf heeft in deze tijd, mede door de economische omstandigheden die door de oorlogen waren ontstaan, een flinke verandering doorgemaakt.

Van hout naar parket

Uit de tweede wereldoorlog hebben we een advertentie waarin een Mozaïek parketvloer wordt aangeboden voor Hfl. 4,50 per meter2. In die tijd was er van alle bedrijfspanden op Bickerseiland niet veel meer over. Inmiddels had het bedrijf zich gespecialiseerd in parketvloeren en was het overgegaan van vader op zoon en later op kleinzoon, allen Theo van Epen. In de jaren ’50 werd het bedrijf eerst gevestigd op het Rokin met een fabriek op de Duivendrechtsekade, beide in Amsterdam.  Daarna was, eind jaren ’50, de verhuizing naar Naarden en waren we gevestigd aan de Graaf Willem de Oudelaan. Vanuit een jaren ‘30 huis werden de vloeren verkocht. Een deel van de kamer en suite werd gebruikt als showroom en kantoor.

Een echte Hofleverancier

Kort na de verhuizing naar Naarden kocht de toenmalige kroonprinses Beatrix kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. Of de prinses zelf in Naarden is geweest of het door andere heeft laten regelen is ons helaas niet bekend maar vast staat dat ons bedrijf op Drakensteyn aan de parketvloeren heeft gewerkt. In de 60’er jaren is er een boekje gemaakt over de geschiedenis, de renovatie en de nieuwe bewoners van Drakensteyn. Er staan vele foto’s in en de namen van de bedrijven die aan de renovatie hebben gewerkt staan achterin vermeld. Daar staat Parket: Theo van Epen te Naarden.

Ooit hopen we officieel het predicaat tot Hofleverancier van onze Koning te mogen ontvangen. Dan zijn we niet alleen hofleverancier vanwege onze hoge leeftijd maar ook waren we al een echte leverancier van het hof.

Hieronder een aantal afbeeldingen van onze geschiedenis.

Een houten vloer die “werkt”…

Winter staat voor droogte en de zomer voor vocht! Het klinkt vreemd, maar u leest het goed. Wanneer buiten de temperatuur daalt en de eerste nachtvorst zijn intrede doet, daalt ook de relatieve luchtvochtigheid. Deze luchtvochtigheid daalt buiten en door ons stookgedrag nog meer in huis. Dat heeft effect op vele zaken. Bijvoorbeeld op een piano en andere houten meubelen. Ook uw huid en lippen worden door de droogte schraler. Soms kunt u een harde knal horen waarmee hout op de droogte reageert. In het voorjaar en de zomer daarentegen stijgt de luchtvochtigheid weer. De verwarming gaat uit en het “klamme” weer dringt zich aan ons op.

Werkende vloer

De natuur is onvoorspelbaar

De invloed van de natuur bepaalt de luchtvochtigheid buiten en daarmee ook binnen. Binnen gaan we in de winter meer stoken om het behaaglijk te krijgen. Vocht krijgt door de woningisolatie geen kans meer. Dat scheelt stookkosten en we sparen het milieu, maar voor uw houten vloer is het geen goede aanbeveling. Onder invloed van de dalende luchtvochtigheid in huis kan uw vloer, een echt natuurproduct, gaan krimpen. Door de krimp verschijnen er kleine naadjes tussen de delen. In extreme gevallen kunnen er scheurtjes optreden aan de kopse kanten in de houten plankjes en delen. Op plaatsen waar leidingen in de vloer lopen en bij vloeren die op een vloerverwarming gelegdzijn, is de invloed nog duidelijker te merken. In de zomer als de luchtvochtigheid stijgt, trekken deze naadjes weer dicht. Incidenteel kan bij extreme gevallen, doorgaans bij zwevend gelegde vloeren, deze stijging een probleem opleveren. De vloer neemt vocht op uit de omgeving en kan daardoor iets uitzetten. Normaal gesproken merkt u hier niets van. Alleen als een vloer zwevend gelegd is en er weinig ruimte is tussen de vloer en de wanden en kozijnen kan u een zwelling in de vloer krijgen. Deze is vaak ook weer te verhelpen. Soms is dat niet nodig omdat het hout weer krimpt zodra de verwarming aan gaat.

Wat te doen

Het ideale percentage voor de relatieve luchtvochtigheid (RL) ligt tussen de 45 en 65%. Een hygrometer kan u hierover duidelijkheid geven. In veel huizen is de RL in de wintermaanden ver onder de 35%. Wanneer dat het geval is, is dat direct te merken aan uw houten vloer. Bakjes aan de verwarming zijn snel leeg en worden zelden op tijd gevuld. Zelfs wanneer dat wel gedaan zou worden, is het nog geen afdoende maatregel! In de zomermaanden kun je aan de RL weinig veranderen. Dit natuurverschijnsel kun je alleen zijn gang laten gaan. Ook dit herstelt weer! Indien u in de winter snel actie wilt ondernemen en problemen wilt beperken, is het neerzetten van een paar emmers water, b.v. achter de gordijnen of de bank, al een goed begin. (Zorg dat ze aan de onderkant goed droog zijn of zet ze op een soort onderzetter). Uiteindelijk kan dit echter de negatieve effecten niet voorkomen. Een luchtbevochtiger kan hierin voor de lange termijn uitkomstbieden.

Vertrouw op de natuur

Als er ondanks alle aandacht die u aan de RL in huis besteedt toch krimpnaadjes in de vloer optreden, is er één troost: Als de wintermaanden voorbij zijn en de vochtigere lucht buiten ook binnen zijn intrede doet, als de kachel een graadje lager gaat, trekt de vloer weer dicht. De huid wordt weer gezonder en de instrumenten en antieke meubelen halen opgelucht adem. Het is dus geen blijvend effect. Wel een terugkerend effect! Ieder jaar opnieuw. En, afhankelijk van de kou in de wintermaanden kan het effect verschillen. Bij extreme winterse omstandigheden is helaas geen enkele maatregel afdoende maar alles wat u onderneemt draagt bij tot een beter klimaat in huis. Des te belangrijker dat u hier aandacht aan besteedt.